Zajímavosti ze světa kosmetiky / řasenka

Pěkný čtvrteční podvečer přeji,

rozhodla jsem se o rozšíření zajímavostí ze světa kosmetiky. V první série jste se dočetli vše o make upu, byla jsem ráda za kladné ohlasy :-). Dnes tedy přináším několik zajímavých věcí o řasenkách.  

Řasenka, co jste o ní nevěděli?


V roce 1830 vytvořil francouzský parfémář Eugéne Rimmel první netoxickou řasenku v podobě tuhé barvy v pouzdře s kartáčkem. Jeho vynález se stal tak populárním, že se termín ,,rimmel ´´ používal pro řasenku ještě dlouho po jejím uvedení na trh v mnoha zemích po celém světě.

48% Češek nosí, nebo alespoň jednou v životě vyzkoušelo umělé nebo prodloužené řasy.

Důvod, proč ženy automaticky otevírají ústa při aplikaci řasenky, je podle odborníků jednoduchý - je jednodušší nemrkat, když máte otevřenou pusu.

Plivátko: Tak se v Československu říkalo řasence v 60. letech minulého století. Šlo o produkt značky Regina - krabičku s černou barvou a kartáčkem. Podle pamětnic se do barvy muselo plivnout, aby povolila a řasy šly jednoduše nalíčit.

Objevitelem řasenky byl sice Eugéne Rimmel, ale řasenku v tubičce, jak ji známe dnes, poprvé představil světu roce 1917 Tom Lyle Williams, zakladatel společnosti Maybelline. Název je kombinací jedné z ingrediencí - vazelíny (vaseline) a jména jeho sestry Mabel, která ho inspirovala.

Řasenka byla prvním kosmetickým produktem, který byl na trh roku 1938 uveden jako voděodolný. Bohužel obsahovala z 50% terpentýn, který dráždil oči, ale ženy ji přesto používaly dál. Od této látky se upustilo až o pár desítek let později.

Ve starém Egyptě si řasy zvýrazňovaly také muži, a to i z praktických důvodů - směs kajalu (drceného minerálu) a přírodních mastí a vosků pomáhala chránit oko před slunečními paprsky.

Přibližně 7 miliard korun utratily Američanky v loňském roce za řasenky. Ty jsou celosvětově nejoblíbenějším kosmetickým produktem vůbec, vlastní je i ženy, které se moc nelíčí.

Ze všech líčidel na trhu má řasenka nejkratší expiraci maximálně 6 měsíců. 90% žen však tuto dobu překračuje, čímž může dojít k podráždění očí.

To by bylo vše ze zajímavostí ze světa kosmetiky.

Doufám, že jste se dozvěděli něco nového a zajímavého, co jste doposud nevěděli.
Byl to tedy takový trošku jiný článek, ale doufám, že se líbil.

Budu se na Vás těšit u dalšího.

Pěkný večer



Komentáře

Okomentovat